Panel používateľa

ČLÁNKY Z MAGAZÍNU BONSAJ A ČAJ

PESTOVANIE SATSUKI

Počet zobrazení: 1328

PESTOVANIE SATSUKI STANOVISKO Bonsajom satsuki sa od jari do jesene dobre darí v záhrade v jemnom polotieni. Chránime ich pred ostrou slnečnou páľavou, ktorá ich môže poškodiť a zapríčiniť rýchle opadávanie kvetov. V tieni a relatívnom chlade by mal byť najmä koreňový systém a substrát, v ktorom satsuki rastie. Majú rady svieži vzduch a teploty okolo 20°C.

Čítajte viac...

AZALKY

Počet zobrazení: 2069

AZALKY Japonské azalky satsuki (Rhododendron indicum) rozhodne patria k najkrajším a najobdivovanejším kvitnúcim bonsajom sveta. Nekonečnou pestrosťou variet, bohatou záplavou kvetov a rýchlym rastom uchvátili už mnohých milovníkov prírody.

Čítajte viac...

Štýl Metla - Charles Ceronio

Počet zobrazení: 1304

Štýl Metla - Charles Ceronio Metlový štýl je jedným z najjemnejších a najkrajších štýlov bonsajového umenia. Pripomína mi roztomilú mladú devu oblečenú do svadobných šiat utkaných z čipky. Vyžaruje auru mäkkosti, akú nenájdeme v žiadnom inom štýle.

Čítajte viac...

Elfonica HUDBA RASTLÍN

Počet zobrazení: 1223

Elfonica HUDBA RASTLÍN Verili by ste, vážení čitatelia, že sa rastliny môžu prejavovať hudbou? Väčšina ľudí odpovie nie. Je tu však možnosť presvedčiť sa o opaku. Na Slovensku bol nedávno vyvinutý prístroj ELFONICA, ktorý sníma jemné elektrické signály zo živých rastlín, analyzuje ich a podľa nich syntetizuje hudobné tóny.

Čítajte viac...

Štýl Šakan - Charles Ceronio

Počet zobrazení: 1786

Štýl Šakan - Charles Ceronio Šakan - šikmý štýl, je jedným z piatich základných štýlov. Je možné ho nájsť vo väčšine bonsajových kolekcií po celom svete.

Šikmé stromy môžeme často pozorovať i priamo v prírode. Nakláňajú sa pod vplyvom silného vetra, v boji o svetlo ...

Čítajte viac...

Mágia baobabov

Počet zobrazení: 1961

Mágia baobabov Niekoľko mystických rád na cestu za baobabmi... V Afrike koluje mnoho rôznych legiend a povier o baobaboch. Ak sa vyberiete niekedy do Afriky, je dobré vedieť, čo sa o nich traduje medzi domorodými kmeňmi.

Čítajte viac...

Voľne vzpriamený štýl

Počet zobrazení: 1146

Voľne vzpriamený štýl Mojo-gi, voľne vzpriamený štýl, je jedným z piatich základných bonsajových štýlov a je veľmi obľúbený a rozšírený v mnohých zbierkach

Čítajte viac...

Štýl Čokan - Charles Ceronio

Počet zobrazení: 1594

Štýl Čokan - Charles Ceronio Keď si pomyslíme na rovné, pravidelné, vzpriamené stromy, predstavíme si zväčša borovice, cédre a iné ihličnany. Áno, práve tieto úžasné stromy často tvarujeme v štýle Čokan (Chokkan). No i niekoľko ďalších typov stromov, ako napríklad baobab s pôsobivým kmeňom a metlovitou korunou, by sme mohli priraďovať ktomuto štýlu. Avšak takéto bonsaje, aj keď majú priamy kmeň, nie sú typickými príkladmi klasického štýlu Čokan.

Čítajte viac...

MAJSTER Z KRAJINY BAOBABOV - Chares Ceronio

Počet zobrazení: 1694

MAJSTER Z KRAJINY BAOBABOV - Chares Ceronio Na najjužnejšom cípe horúcej a tajomnej Afriky, ktorú museli lode holandských moreplavcov celú oboplávať, aby sa dostali na ostrovy plné korenia a čaju, sa pred niekoľkými storočiami usídlili skupinky odvážnych Európanov. V krásnej, no divokej krajine baobabov vytvorili novú svojskú kultúru, o ktorú museli bojovať nielen s domorodými kmeňmi, ale vďaka bohatým náleziskám diamantov aj s anglickými dobyvateľmi. Búrovia. Prinášame vám rozhovor s Charlesom Ceroniom, je jedným z ich potomkov. Príjemný človek s dobrými očami a širokým úsmevom.

Čítajte viac...

PÁR SLOV O BONSAJOVÝCH ŠTÝLOCH – Charles Ceronio

Počet zobrazení: 1319

PÁR SLOV O BONSAJOVÝCH ŠTÝLOCH – Charles Ceronio „A Boh stvoril všetky druhy stromov rastúcich zo zeme – stromy, ktoré boli príjemné na pohľad...“
Genesis 2:9
Stromy sú jedným z najpôsobivejších božích diel a pestovatelia bonsajov na celom svete sa nimi inšpirujú pri tvorbe majstrovských kúskov ...

Čítajte viac...

TIBETSKÁ MANDALA a iné...

Počet zobrazení: 985

TIBETSKÁ MANDALA a iné... Mandaly si vytvárali snáď všetky staré civilizácie i primitívne národy na rôzne náboženské, rituálne, liečiteľské a magické účely alebo jednoducho na zvýšenie sily človeka alebo posvätnosti miesta.

Čítajte viac...

MENEJ JE VIAC - Albek Motren

Počet zobrazení: 1695

MENEJ JE VIAC - Albek Motren Dosiahnu miniatúrne bonsaje ŠOHIN a MAME vzhľad veľkých stromov, keď ich zmenšíme na miniatúrnu veľkosť? A bude takýto bonsaj vyzerať ako malá kópia veľkého stromu? Moja odpoveď znie nie. Ale určite je možné vyformovať bonsaj tak, aby diváci mali dojem, že sa dívajú na strom. Nie na kópiu, ale na obraz stromu.

Čítajte viac...

KOLÍSKA ZENU, PÁR KAMEŇOV V PIESKU

Počet zobrazení: 1190

KOLÍSKA ZENU, PÁR KAMEŇOV V PIESKU Čo je tak zvláštne na záhrade Rjóandži? Prázdno medzi kameňmi ...

STAROBYLÉ KYOTO
Bol to naozaj skvelý nápad predĺžiť si pobyt v Japonsku o niekoľko dní a navštíviť i starobylé Kyoto. V skorom ráne sme prefrčali superexpresom šinkanzenom Hikari rýchlosťou vyše 200 km/h popod posvätnú horu Fudži, ...

Čítajte viac...

AKO SPRÁVNE HNOJIŤ

Počet zobrazení: 3552

AKO SPRÁVNE HNOJIŤ

Čítajte viac...

PRESÁDZANIE BONSAJOV

Počet zobrazení: 5403

presádzanie bonsajov

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie