Panel používateľa

PESTOVANIE BONSAJOV PODĽA DRUHOV

BYTOVÉ A ZÁHRADNÉ BONSAJE

PESTOVANIE BONSAJOV PODĽA DRUHOV

Články o pestovaní bonsajov z magazínu Bonsaj a čaj.
Text a foto: RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková
Bonsai Slovakia, Nitra

Charles Ceronio - Ako pestovať BAOBABY

Počet zobrazení: 3934

Charles Ceronio - Ako pestovať BAOBABY Baobab je jedným z najúžasnejších stromov sveta, ktorý dráždi obrazotvornosť milovníkov rastlín na celej planéte. Čosi magické sa vznáša okolo neho, preto je v niektorých častiach Afriky uznávaný ako posvätný strom. Verí sa, že strom je duchovným domovom pre mnohých Afričanov. Baobaby patria k pôvodným stromom Afriky a môžeme ich nájsť v suchých tropických častiach južne od Sahary až po severnú hranicu Južnej Afriky. Baobaby sú obzvlášť odolné.Dokážu zniesť tie najväčšie suchá rovnako ako hrubé poškodenia ich kôry, spôsobené človekom alebo slonmi. Jednoducho im ďalšia kôra dorastie a spokojne prekvitajú ďalej.

Čítajte viac...

O duši Javorov

Počet zobrazení: 2013

O duši Javorov Červené listy javorov, ležiace na sýtozelenom koberci machov v klasických japonských záhradách, uvádzali japonských básnikov a učencov do extázy svojou prirodzenou a zároveň expresívnou krásou. Japonci milovali tieto ušľachtilé stromy a sadili ich na najkrajšie miesta svojich záhrad tak, aby vynikli i pri mesačnom svite, aby sa ich lístie odrážalo na hladine jazierok, ladilo s farbou červených chrbtov rýb a húpavo padalo na biely uhladený piesok, čierne lávové kamene či hustý mach.

Čítajte viac...

HURMIKAKI - Ebenovník rajčiakový

Počet zobrazení: 1272

HURMIKAKI - Ebenovník rajčiakový (Diospyros kaki) sa pestuje v Japonsku a aj v jeho domovine v Číne už celé storočia najmä vďaka chutnému a voňavému ovociu. Japonci ho nazývajú jednoducho kaki.

Čítajte viac...

SMREK OBYČAJNÝ - Picea abies

Počet zobrazení: 1497

SMREK OBYČAJNÝ - Picea abies Smrek obyčajný patrí k veľmi rozšíreným pôvodným lesným drevinám nášho podnebného pásma, no rozhodne to nie je fádny strom. Hoci rozsiahle vysádzanie smrekových monokultúr našim lesom veľmi neprospelo, krásu a silu smrekov si cenili už staré európske národy.

Čítajte viac...

O JABLKU GRANÁTOVOM

Počet zobrazení: 1236

O JABLKU GRANÁTOVOM GRANÁTOVNÍK PÚNSKY

Punica granatum L. vďačí za svoj názov Kartágu, odkiaľ sa dostal do Ríma. "Punica" je totiž rímsky názov Kartága (spomeňme si napr. na púnske vojny).

Je to mimoriadne dekoratívna okrasná rastlina - krovitý, opadavý, tŕnistý strom, dosahujúci vo voľnej prírode výšku 5 m a vek 200 i viac rokov. A zároveň je to aj veľmi cenná ovocná rastlina, reprezentovaná viacerými formami a druhmi (má vyše 150 odrôd).

Čítajte viac...

AKO PESTOVAŤ GRANÁTOVNÍK V PODMIENKACH SLOVENSKA?

Počet zobrazení: 1252

AKO PESTOVAŤ GRANÁTOVNÍK V PODMIENKACH SLOVENSKA? Granátovník je teplomilná a svetlomilná rastlina, ktorá dobre odoláva suchu. Počas vegetačného obdobia potrebuje výdatnú zálievku, ale rastliny pestované v črepníkoch veľmi ťažko znášajú premokrenie.

Granátovník nie je náročný na pôdu, ale ľahšia humózna pôda je vítaná. Nakoľko dozrievanie plodov trvá veľmi dlho, pol roka aj viac, je veľmi dôležitý výber správneho stanovišťa v záhrade: musí byť zasadený tak, aby bol "od chrbta" chránený pred severozápadnými vetrami a aby bol čo najviac na slnku, najlepšie od rána do večerných hodín.

Čítajte viac...

SUKULENTNÉ BONSAJE - V. časť – KAUDICIFORMY

Počet zobrazení: 1865

SUKULENTNÉ BONSAJE - V. časť – KAUDICIFORMY V sedemdesiatych rokoch 20. storočia sa medzi pestovateľmi sukulentov zdvihla vlna záujmu o kaudiciformné rastliny.

Termín kaudiciform, alebo kaudiciformná rastlina, zaviedol medzi pestovateľov anglický botanik Gordon Rowley ešte v roku 1948. Vychádzal z Linného definície termínu, ktorým označoval kombináciu koreňa a kmeňa. Slovenská botanika pozná termín "koreňová hlava", ale vzhľadom na medzinárodný charakter zberateľského záujmu o tieto rastliny sa zaužíval termín kaudiciform, kaudiciformná rastlina. U sukulentných rastlín býva toto miesto tela zhrubnuté, pretože obsahuje aj vodozásobné pletivo.

Pri uvádzaní príkladov foriem tela kaudiciformov uviedol Gordon Rowley aj Dioscorea elephantipes ako príklad kaudiciformnej rastliny s opadavými výhonkami.

Čítajte viac...

SUKULENTNÉ BONSAJE - IV. časť – TRICHODIADÉMY,
PELARGÓNIE & SARKOKAULONY

Počet zobrazení: 1778

SUKULENTNÉ BONSAJE - IV. časť – TRICHODIADÉMY, </BR>PELARGÓNIE & SARKOKAULONY Trichodiadema densum
Rod Trichodiadema zahrňuje asi 30 kríčkovitých druhov s krátkymi konárikmi, na ktorých vyrastajú guľaté alebo valcovité lístky. Povrch lístkov býva pokrytý papilami, ktoré im dávajú striebristý vzhľad. Na špičkách listov vyrastajú zväzky ostníkov, pripomínajúce areoly kaktusov.

Trichodiadémy rastú v južnom Karoo na juhu Afriky, od Worcesteru na západe až po Cradock na východe, s niekoľkými rozptýlenými populáciami smerom na sever na Richtersveld. Celý rod je však dobre zastúpený aj v pobrežnej oblasti v okolí Port Elizabeth.

Čítajte viac...

SUKULENTNÉ BONSAJE - III. časť - TYLEKODONY

Počet zobrazení: 1810

SUKULENTNÉ BONSAJE - III. časť - TYLEKODONY V južnej Afrike, ktorá je domovinou množstva nádherných sukulentov, sa vyvinulo aj niekoľko rastových foriem sukulentov čeľade Crassulaceae. Rastliny tejto čeľade poznáme hlavne ako listové sukulenty, krasule, ale pred niekoľkými rokmi sa pestovatelia začali zaujímať aj o nádherne groteskné bonsajovité formy, ktoré patria k druhu Tylecodon. Pri tylekodonoch sa totiž k listovej sukulencii pridala ešte aj stonková.

Tylekodony nie sú vždyzelené rastliny. Listy začínajú vyháňať na jeseň, cez zimu vegetujú a na jar, keď sa dni opäť predĺžia a je stále teplejšie, zastavujú rast. Uprostred letných horúčav, hlavne ak ich pestujeme vonku alebo v skleníku, úplne zhadzujú listy. Vtedy začína obdobie ich kvitnutia.

Čítajte viac...

SUKULENTNÉ BONSAJE - II. časť

Počet zobrazení: 1779

SUKULENTNÉ BONSAJE - II. časť Niektoré sukulenty sú povestné svojimi nádhernými kvetmi. Všeobecne známe sú napríklad prekrásne kvety kaktusov. Kvety adénií však iba zriedka zažiaria na niektorom z kvetinových veľtrhov, hoci krása ich kvetov sa nezahanbí ani pred orchideou. A vidieť kvitnúce pachypódium, to sa zatiaľ podarilo iba niekoľkým pestovateľom.

Čítajte viac...

SUKUENTNÉ BONSAJE - I. časť

Počet zobrazení: 2228

SUKUENTNÉ BONSAJE - I. časť Pestovanie sukulentov má v Európe o čosi dlhšiu tradíciu ako pestovanie bonsajov. Tam, kde zanechala stopu civilizácia európskeho typu, sa ťažko nájde milovník rastlín, ktorý by aspoň raz neskúsil pestovať kaktus. Už 19. storočie sa vyznačovalo pozornosťou všetkému neobvyklému a kurióznemu a stalo sa zlatým vekom pestovania sukulentov. Biedermeier objavil kaktusy, aloy, tučnice a iné sukulenty ako súčasť výzdoby interiéru. Pestovanie sukulentov akoby sa stalo odrazom filozofie človeka západnej kultúry.

Čítajte viac...

TIS OBYČAJNÝ

Počet zobrazení: 1784

TIS OBYČAJNÝ Tis obyčajný (Taxus baccata) je zvláštny, naozaj mystický strom. Vo všetkých starých kultúrach, ktoré tis poznali, bol spájaný so smrťou. Je to tak možno vďaka tomu, že celý strom, okrem červeného mieška ukrývajúceho semená, je prudko jedovatý a od doby kamennej sa z neho zhotovovali jedovaté šípy a vďaka tvrdému, neobyčajne pružnému drevu i luky, rúčky na meče, dýky a nože.

Čítajte viac...

SANTAL

Počet zobrazení: 958

SANTAL Pestovať santal ako bonsaj sa naozaj nevidí často, hoci v Ázii patrí k uctievaným a posvätným stromom.

Čítajte viac...

OLIVA - BIBLICKÝ STROM POKOJA A MIERU

Počet zobrazení: 4640

OLIVA - BIBLICKÝ STROM POKOJA A MIERU Mnoho dní sa díval starý Noe zo svojej archy do modrej diaľky k úzkemu pásu horizontu, kde veľké, nekonečné vody splývali s nebom a čakal na znamenie zmierenia od svojho Boha. Bola ním olivová ratolesť, ktorú priniesla v zobáčiku holubica, keď opadli vody, ktoré mali očistiť svet. A tak sa stala olivová halúzka symbolom priateľstva a mieru.

Čítajte viac...

GINKGO BILOBA ...A ČÍNSKA MEDICÍNA

Počet zobrazení: 1429

GINKGO BILOBA ...A ČÍNSKA MEDICÍNA Ginko dlho rástlo ako jeden z najposvätnejších stromov pri chrámoch a kláštoroch v Číne, Japonsku a v Kórei v hlbokej opatere mníchov, ktorí ho zachránili pre dnešný svet.

Čítajte viac...

FIKUSY ...A BUDHOVO OSVIETENIE

Počet zobrazení: 3879

FIKUSY ...A BUDHOVO OSVIETENIE Fikusy patria k najvďačnejším tropickým listnatým drevinám, ktoré sa výborne dajú pestovať i v bytových podmienkach. Ak začínate s pestovaním bonsajov v byte odporúčame vám napríklad odolný a pekný Ficus retusa. Jeho pestovanie i tvarovanie zvládnu aj šikovné deti. Ak má dostatok svetla, výborne znáša strih i tvarovanie drôtom.

Čítajte viac...

SERISSA FOETIDA - STROM TISÍCICH HVIEZD

Počet zobrazení: 2497

SERISSA FOETIDA - STROM TISÍCICH HVIEZD Serissa foetida, Strom tisícich hviezd, je stálozelená drevina pochádzajúca zo subtropických a tropických oblastí východnej Ázie, preto sa jej dobre darí v podmienkach našich interiérov, pokiaľ jej zabezpečíme pre rast to, čo nevyhnutne potrebuje.

Čítajte viac...

CARMONA - ČAJ FUKI

Počet zobrazení: 3034

CARMONA - ČAJ FUKI Carmona patrí k najobľúbenejším bytovým bonsajom, pretože hoci je to pôvodom tropická drevina, dobre znáša pestovanie v bytových podmienkach. Zároveň má i veľmi zaujímavý habitus a aj v pomerne mladom veku pripomína dospelý, alebo dokonca veľmi starý strom. To sa u bonsajov vysoko cení.

Čítajte viac...

LOROPETALUM CHINENSE

Počet zobrazení: 2505

LOROPETALUM CHINENSE Cestu k srdciam záhradkárov a milovníkov prírodných skvostov začalo Loropetalum vlastne iba nedávno, keď opustilo územie Ázie a v roku 1989 bolo zo záhradníctva Nihonkaki z japonského mesta Kawaguči prenesené do Národného arboréta USA. Vtedy sa naň upla pozornosť mnohých šľachtiteľov a záhradníkov z viacerých krajín sveta.

Čítajte viac...

LIGUSTRUM CHINENSIS - ČÍNSKY VTÁČÍ ZOB

Počet zobrazení: 3228

LIGUSTRUM CHINENSIS  - ČÍNSKY VTÁČÍ ZOB Čínsky vtáčí zob (Ligustrum sinense, Lour.) má pekné sviežozelené listy, rastúce protistojne na veľmi kratučkých stopkách. Ak vynecháme pravidelný strih a dožičíme stromu, aby nasadil kvetné puky, vyvinú sa z nich biele intenzívne voňavé štvorpočetné kvety, rastúce v metlinách.

Čítajte viac...

NOHOVEC - PODOCARPUS - STROM BUDHISTOV

Počet zobrazení: 2635

NOHOVEC - PODOCARPUS   - STROM BUDHISTOV Podocarpus, čiže nohovec, patrí k najodolnejším a najatraktívnejším bytovým bonsajom. Dokáže si nadobro získať srdce svojho pestovateľa. Kedysi zdobil nádvoria budhistických chrámov, dnes byty a záhrady milovníkov krásnych stromov. Dávna mystika, pre ktorú bol tak uctievaný a obdivovaný, je stále skrytá v jeho korune a vnímavému človeku rozjasňuje rozmery bytia...

Čítajte viac...

SAGERÉCIA - ČAJ BEDÁROV

Počet zobrazení: 1629

SAGERÉCIA - ČAJ BEDÁROV Sagerécie, pestované v umeleckých miskách, zdobili interiéry a záhrady cisárskeho dvora, vzdelaných učencov i bohatých obchodníkov už na počiatku éry bonsajového umenia. Podľa starých čínskych malieb sa práve sagerécie pestovali ako bonsaje už za starej dynastie Tchang. A aj dnes patria k najtypickejším bonsajom Číny a ich obľuba dávno prerástla hranice tejto nádhernej krajiny.

Čítajte viac...

ULMUS PARVIFOLIA - STROM ELFOV

Počet zobrazení: 2762

ULMUS PARVIFOLIA -  STROM ELFOV Vo výklenku tokonoma, ktorý zdobil čajovňu v centre Čikufu-en neďaleko od Tokia, stál starý brest ešte bez listov. Bol začiatok februára, prvý deň japonského Nového roka a do príbytkov sa vnášali bonsaje symbolizujúce dlhý a zdravý život. Brest bol považovaný za strom sily, života a zdravia.

Čítajte viac...

MURRAYA PANICULATA - KRÁĽOVNÁ NOCI

Počet zobrazení: 2651

MURRAYA PANICULATA -  KRÁĽOVNÁ NOCI Muraja krásne kvitne a aj jeden jediný kvietok zaplní miestnosť sladkou aktivizujúcou vôňou. Jej biele kvety krásne vyniknú na zložených 9-početných sýtozelených listoch. Muraja ako bonsaj prináša pestovateľovi veľa radosti a je veľmi vďačným, krásnym, zdravým, prítulným, no jednoducho jedinečným stromom, ktorý sa ľahko spriatelí s človekom.

Čítajte viac...

ZANTOXYL A KARAGANA - SEČUÁNSKE KORENIE

Počet zobrazení: 3959

ZANTOXYL A KARAGANA  -  SEČUÁNSKE KORENIE Medzi pozoruhodné dreviny pestované ako bytové bonsaje patrí zantoxyl (Zanthoxylum piperitum L. DC., synonymum Fagara piperita,L. a Xanthoxylum piperitum), ktorý je už po stáročia vo svete známy ako sečuánske korenie, japonské korenie alebo fagara.

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie