Panel používateľa

TEORETICKÉ ZÁKLADY BONSAJOVEJ ŠKOLY

 BONSAJOVÁ ŠKOLA

Presádzanie Bonsajov - SUBSTRÁTY

Počet zobrazení: 2908

Presádzanie Bonsajov - SUBSTRÁTY Pre správne pestovanie, rast, vitalitu a dobrú kondíciu bonsajov je dôležité vybrať správny pestovateľský substrát. Mal by umožniť drevine dobre sa zakoreniť, prijímať dostatok vody i živín a pritom nepodliehať hnilobným procesom. Ak si prinesieme strom, ktorý by sme chceli pestovať ako bonsaj z voľnej prírody (yamadori), je dobré priniesť si s ním i zeminu, v ktorej rástol, a zasadiť ho doma do voľnej pôdy alebo do veľmi veľkého kontajnera s pôvodnou zeminou.

Čítajte viac...

Ako správne drôtovať

Počet zobrazení: 3744

Ako správne drôtovať Drôtovanie je základnou, a dá sa povedať, aj najdôležitejšou technikou bonsajovej tvorby. Je potrebné dobre ho zvládnuť hneď na začiatku. Pri každom zásahu do dreviny i pri drôtovaní musíme techniku podriadiť nárokom stromu. Pracujeme tak, aby pravdepodobnosť akéhokoľvek poškodenia bola minimálna.

Čítajte viac...

Ako správne používať BONSAJOVÉ NÁRADIE I.

Počet zobrazení: 2042

Ako správne používať BONSAJOVÉ NÁRADIE I. Tradičné bonsajové náradie na tvarovanie a ošetrovanie bonsajov sa vyvinulo za storočia praxe starých bonsajových majstrov k funkčnej i tvarovej dokonalosti. Typické nožnice, kliešte, dláta a frézy pomáhajú upraviť strom tak, aby jeho tvarovanie bolo radostné a tvorivé pre jeho tvorcu a prijateľné, čisté a oslobodzujce pre strom.

Čítajte viac...

Ako správne používať BONSAJOVÉ NÁRADIE II.

Počet zobrazení: 1774

Ako správne používať BONSAJOVÉ NÁRADIE II. Náradia, aké používajú bonsajisti na tvarovanie, úpravu a údržbu pekného a zdravého vzhľadu stromov, je veľa druhov. V minulom čísle sme sa zoznámili s najtypickejšími nožnicami a kliešťami, potrebnými na ich tvarovanie, a dnes vám prinášame ešte pár typov, ktoré sa osvečili pri práci mnohým pokročilejším bonsajistom na celom svete.

Výber dobrého pracovného náradia veľmi uľahčí prácu so stromami a pomôže zmeniť ich habitus v súlade s fyziologickými potrebami stromu a estetickým zámerom tvorcu.

Čítajte viac...

BONSAJOVÁ ŠKOLA I. - Zlatý rez

Počet zobrazení: 4942

BONSAJOVÁ ŠKOLA I. -  Zlatý rez Ako si prakticky predstaviť zlatý rez? Ak rozdelíme obraz, fotografiu alebo iné umelecké dielo pomyselne v pomere čísel vychádzajúcich z Fibonacciho postupnosti, napr. 1:2 alebo 2:3, ťažisko alebo hlavný motív by mal byť umiestnený čo najbližšie k tejto línii. Ak napríklad strom zasadíme symetricky presne do stredu misky, bude pôsobiť neprirodzene staticky a nudne...

Čítajte viac...

BONSAJOVÁ ŠKOLA II. - Mandaly života

Počet zobrazení: 4253

BONSAJOVÁ ŠKOLA II. - Mandaly života Mandala, symetrický pravidelný kruhový tvar s pevným stredom, sa považuje za pozitívny energetický tvarový žiarič a u mnohých starých kultúr symbolizovala život, silu, nekonečnosť, životodarné slnko, ľudskú dušu a posvätnosť bytia.

Čítajte viac...

BONSAJOVÁ ŠKOLA III. - Porozumieť stromu

Počet zobrazení: 3163

BONSAJOVÁ ŠKOLA  III. - Porozumieť stromu Bonsaje sú krásne. A všetky, nech sú akékoľvek, majú v sebe niečo, čo priam magicky dokáže pritiahnuť človeka. Možno je to práve tá symbióza medzi človekom a stromom, ich dlhé spolužitie.

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie